2014. január 23., csütörtök

RECEPT: Sóbundában sült pisztráng

   Egy egyszerű, de nagyszerű recept. Feleségemmel nagyon szeressük nézni a TLC csatornán futó Tortakirályokat. A cukrász egy olasz úr, aki remekül is főz - mint minden olasz - így indított úgyanazon csatornán egy műsort, melyben főz. Itt láttuk ezt a nagyon egyszerűen elkészíthető halat.

   Végy 2 db pisztrángot a Lidl-be (mától elérhető, friss, 999 forint/ csomag. Végy egy kiló sót is hozzá, az körülbelül elég lesz. A bundához szükséged lesz még 3 darab tojásfehérjére is, úgyhogy irány a tyúkól, vagy egy bolt, vagy ha már a reklám helye itt van, akkor tőlem is beszerezhetsz pár darab friss tojást mélyalmos tartásból származót. A halat ízlés szerint ízesítheted friss bazsalikommal, oreganóval, citromkarikákkal.
Előkészületek: ha már a fent említett hozzávalók megvannak, a legfontosabb dolog, hogy a halat jól mosd meg többször is, a pikkelyét kapard le, a faroktól kezdve egyszerűen kapard. A halat egészben hagyhatod, hogy még jobban nézzen ki miután megsült. Ezután is alaposan mosd le a rajt maradt pikkelyt, belül is mosd át.
Végy egy tálat, öntsd bele az 1 kg sót, üsd rá a 3 tojásfehérjét, és gyúrd össze. Végy egy közepes tepsit, amibe beleférnek a halak. A farkát nyugodtan vágd le, ha szükséges. Tégy a tepsibe sütőpapírt, hogy a sóbundát könnyen el tudd majd távolítani róla, mivel szépen belesül s lehet vakargatni, vízben állni hagyni. Tedd a tepsibe a halakat, ízesítsd ízlés szerint akár halfűszerkeverékkel, (persze betartva az 1 g só, 2 g pirospaprika 3 g fokhagyma előírást, a napi kalóriabeviteledhez igazodva! :) ) akár friss bazsalikommal, fokhagymával, citromkarikákkal, melyet a hal belsejébe teszel. Ezek után jöhet a bunda: a tojásfehérjés sóval beburkoljuk a halakat a tepsiben, alulra, felülre is kerüljön belőle. Tehát lepje be a halat. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd 12-14 percig.
Amikor kész, a bundát távolítsd el róla teljesen, hiszen a só nem egészséges ennyi mennyiségben! Kanállal ütögesd meg a bundát, hogy könnyebben le tudd szedni a halról, mondjuk egy késsel. Fejét, farkát levághatjuk már, a bőrét könnyedén lehúzhatjuk a szépen átsült halról. Akik nem szeretnek a szálkákkal harcba szállni, könnyen megszabadíthatják a halat a szálkás gerincétől.
Főtt rizzsel, és pár szem kukoricával tálald! Jó étvágyat!
A pisztráng, mely a halat nem kedvelő feleségemnek is ízlett! Ma újra készül! :)


(saját fotó)

1 megjegyzés:

  1. Bár én nem eszem állatokat, egészségesnek néz ki! A sóról mondott valamit az Évi (dietetikus) ? Én egy ideje próbálom kerülni a "labor-sót" és vagy tengerit, vagy hegyit (ez a himalájás nagyon jó) használni… Itt van némi adalék hozzá: http://salaura.eu/index.php?link=asztali_so_tengeri_so_vagy_himalaja_so

    VálaszTörlés